FESTES I TRADICIONS

 
Festes de la Magdalena

Del 23 de febrer al 2 de març celebrém les Festes de la Magdalena en la ciutat de Castello de la Plana, la Junta Central de Festes ha programat per a enguany mes de 250 actes de tot tipo, com a actes mes destacats i tradicionals destaque els següents:
Dissabte 23 “de la festa la vespra” Dia de la Provincia
Anunci de les festes i cavalcata del Pregó.
Dumenge 24 “Magdalena, festa plena”
Romeria de les canyes cap a l’ermitori de la Magdalena i per la nit desfilada de les gayates.
Dilluns 25 Pregó infantil
Dissabte 1 Ofrena de flors a la Verge del Lledó
Dumenge 2 Desfile final de festes i traca final junt al tradicional Magdalena Vitol.
Ademes de tot aixo, tenim la Fira de bous de la Magdalena i concurs de mascletaes i castells de foc, durant la semana de festes.

 
 
San Antoni del porquet
Si els valencians de tot el Regne ne tenim un sant al que li dediquem una especial devocio, este es sens dupte, Sant Antoni Abad, tambe anomenat Sant Anton o popularment conegut entre els valencians com Sant Antoni del porquet.

Sant Antonio fue un monje egipcio que vivió en el siglo III d.J. fundador del movimiento eremítico. Tras su muerte, según la leyenda vivió 105 años, San Agustín lo propuso como modelo de virtudes, aunque su fiesta fue introducida en el siglo X con la llegada de sus reliquias a Francia, a la abadia de Saint Antoine en Viennois en el Delfinado. La devoción por el santo llegó a tierras valencianas de la mano del obispo de Tortosa a principios del siglo XIV.

Iconográficamente siempre se le representa como un hombre mayor, con barba y tunica de sayal con capuchon y una cruz en forma de tau junto a un cerdito (porquet). Para unos, este animal representa el demonio que lo tentó; para otros, es la imagen de una jabalina que se convirtió en su protectora despues de que el santo curase milagrosamente a sus jabatos aquejados de ceguera, por eso es el patrón de los animales y el ganado.

Lo cierto es que en la Edad Media los frailes antonianos introdujeron la costumbre de tener cerdos por la calle para que la gente los alimentara; su carne se destinaba a los hospitales o se vendía para recaudar dinero para la orden. Todavía hoy en muchos pueblos se rifa un cerdo para sufragar la fiesta.

Sea como sea, en la actualidad la tradicional bendición de animales domesticos junto a las tradicionales hogueras, especialmente famosa la de Canals, junto a una amplisima tradición y variada gastronomia donde destaca el embutido, l´arros al forn en tanda, la caldera, el rollo, les congretes, les coquetes, els prims, les casquetes o el tradicional porrat convierten decenas de pueblos valencianos y otros lugares de España y hispanoamerica en una autentica fiesta, una jornada lúdica, cultural y religiosa de primer orden. Una prueba palpable de un cristianismo arraigado en nuestras costumbres y tradiciones que dia a dia cobra mayor relevancia.

 
 


 
 Festes Moros i Cristians d'Alcoy

 
Solen celebrarse els dies 22, 23 i 24 d'abril, excepte els anys en que coincidixen o estan molt proximes a la Semana Santa.
El primer dia te lloc l’acte de la Diana, que s’inicia a les sis del mati. Es seguida per les espectaculars desfilaes o Entraes, la dels Cristians, pel mati, i la dels Moros, per la vesprà.
El segon dia, dedicat a la festivitat de sant Jordi, es fa la Provesso de la Reliquia a les onze del mati i la Provesso General a partir de les set de la vesprà.
En la jornà del tercer dia, o Dia de l’Alardo, se celebren les Ambaixaes, a les deu del mati, la mora, i a les quatre i mija de la vesprà, la cristiana. Enseguida, comença la Batalla d’Arcabusseria. Finalisen els actes en l’Aparició de Sant Jordi, a les nou i mija de la nit, en els merlets del castell.

 

Basaes en la tradicio i en els fets historics de l’any 1276, Alcoy celebra anualment les Festes de Moros i Cristians els dies senyalats, en honor del seu patro, sant Jordi. L’organisacio de la festa s’estructura sobre el model del sigle XIX, encara que te els seus origens en el sigle XVI. Els dos bandos, el moro i el cristia, estan formats cada u d’estos per 14 filaes o agrupacions de festers. Vora 5.000 persones representen la gesta migeval i fan gala del colorit, la musica, la polvora i la religiositat. Dels actes, hi ha que destacar les desfilaes (Entraes de Moros i Cristians), les provessons i les batalles d’arcabusseria (Alardo); no falten els parlaments moro i cristia. Les nostres festes van mereixer en 1980 la calificacio d’interes turistic internacional.
La ciutat es adornà en extraordinaries iluminacions, banderes i grimpoles; inclus s’instala un castell de fusta que aprofita com a escenari de les Ambaixaes.
L´ilusio i l’esforç de tot un any es fonen en tres dies, caracterisats per l’alegria i la cordialitat.

 
 Fogueres de Sant Joan 21 al 24 de juny

 
Les festes oficals d´Alacant, reconegudes desde 1999, escomencen a sentirse en els carrers de la capital alacantina que a les portes de l´estiu tenen una importantissima cita en la tradicio d´estes festes d´interes turistic internacional.

Si be les festes son desde el 20 al 24 de juny, dia de Sant Joan Baptiste, la complexitat de les fogueres, el montage de les Barraques i molts atres aspectes de les fogueres fan que la festa ompliga ya els carrers per a exaltacio de la seua Bellea, Laura Chorro, que junt a Jose Luis Lopez Vazquez protagonisaren l´atra nit l´Entrà del Prego, a la que seguiran la Cavalcata del Ninot, els castells de focs, mascletaes i tot un ample palmito d´activitats per a coneixer de prop este bellisim municipi de la Comunitat Valenciana i disfrutar d´unes festes de primera magnitut i que cada any recibixen un major numero de turistes nacionals i estrangers que apleguen per a passar uns dies disfrutant de les festes, la bona gastronomia, un orage excelent i unes plages que son l´enveja de tota Europa.