OPINIO

UN DIARI ¿COHERENT?


Josep Vicent Guillot Bueno
 


Ahir despres de llegir el mateix diari que he llegit els ultims cinc anys i pico cada dia, vaig tindre la necessitat d´anar al diccionari a vore si el significat d´algunes paraules havia canviat i yo, ignorant inconscient, no m´havia enterat.
 
   Estes foren les paraules i els seus significats:
 
-         COHERENCIA: “actitut llogica i conseqüent en una posicio anterior”
-         CHAQUETERO: “que cambia d´opinio o de partit per conveniencia personal”
-         MENTIR: “dir o manifestar lo contrari de lo que se sap, creu o pensa”
-         ABANDONAR: ”dixar, desamparar a algu o algo”
-         TANCAR: “concloure algo o ficar-li fi”
-         ESTUPOR: “esglai, espant, pasme”
 
  La veritat es que vaig buscar alguna mes, pero no val la pena reproduir-les.
 
 No es difícil juntar estes paraules i relacionar-les sense por a errar. I es que, quan una persona pert el cap, lo que no pot fer es que els demes tambe ho fem.

  Mes encara al saber que som moltes les persones que creguerem en el seu proyecte. Despres de vore com el buc insignia del periodisme escrit valencia canviava de mans i anava a parar a potents grups mediatics que res aportaven a les cultures i tradicions de la nostra terra. Voste aportava la llumeneta d´esperança recuperant la capçalera historica d´un diari.

  Crec que es va rodejar de gent molt competent, i els articuls d´opinio nos tornaven a donar forces confiant en el nou proyecte valencianiste. La “gota” diaria de la pagina 3, valia el seu pes en or.
 
   Des de les seues pagines diaries teniem coneiximent d´actes, opinions, fets valencianistes i, en poc de temps, el seu diari era referent i començava a fer mal, la prova mes evident sigue la constant negativa institucional a ficar publicitat. Voste no s´amagava i alçava la veu davant la mes que evident traicio al poble. I darrere estavem els seus lectors.
 
   Pero les coses canviaren, voste pergue la COHERENCIA. Criticar a qui ho fa mal no vol dir caure directament en els braços de qui, hasda eixe moment era enemic seu, enemic nostre.

   A lo millor per aixo, bona part dels seus colaboradors començaren a ABANDONAR el barco que s´afonava. Fet que anava acompanyat de la perdua de llectors que en ESTUPOR, diariament llegiem uns canvis d´opinio dificilment justificables.
 
   No es d´estranyar que siguen molts qui li tachen de CHAQUETERO, i ultimament cada volta mes.
 
  Perque lo que no se pot fer es MENTIR, perque la mentira cau pronte. ¿Mentia abans quan alagava a uns i criticava als atres o ho fa ara que critica a tots menos als blancs de les seues critiques antigues?
 
 ¿Es coherent dir que la reforma feta per Accio Cultural en l´historic El Siglo transforma un vell edifici en “contenedor cultural gracias a la financiacion catalana”(sic). Quan no fa molt de temps apoyava les manifestacions contraries ad este lamentable fet?

 ¿Es coherent dir que es valencianiste i omplir el seu diari de “normalitzacions”?

 ¿Es coherent criticar al valencianiste que vol juntar forces i no admet topos evidents? ¿per que no el criticava quan li ajudava a trobar financiacio per al seu diari, o al contratar pagines completes de publicitat?

  ¿Es coherent criticar els index d´audiencia de la vergonya publica que es Canal noi, havent sigut el seu director i no haver fet RES per detindre l´incursio de l´infecte dialecte barceloni?¿Acas llavors voste tenia millors audiencies tenint present que l´oferta televisiva era molt mes curta que l´actual?
 
   ¿Ha aprofitat voste la radio que ara te per a difondre cultura valenciana?¿quantes tertulies fa?¿quantes retransmisions de la Mare de Deu?¿quina informacio valencianista dona?, ¿QUANTES CANÇONS DE VICENT SAVALL (per dir uno) ha ficat voste en la seua emisora des de que emitix?
 
   Vaticina voste ara la debacle valencianista. No se si tindra rao o no, pero la força moral l´ha perdut. S´ha venut. La seua soberbia no li permet sentir la veu dels lectors que un dia confiarem en voste. Per a llegir els articuls d´opinio de la gent que apareix ara en el seu diari o llegir en infecte dialecte barceloni, o vore lo bo que es Eliseu Climent, i lo “prepotents” que son els que volen l´unio del valencianisme, ya tenim atres diaris. Mentres dixem de comprar el seu panfleto, confiarem i esperarem en noves aventures periodistiques mes COHERENTS.
 
   Voste vora lo que fa, Sr. S., pero, o cambia molt la cosa o crec que tindra que fer us de l´ultima de les paraules que llegia ahir en el diccionari: TANCAR, es a dir, concloure algo o ficar-li fi. I yo, cregam, NO m´alegrare.