OPINIO
 

¡Qué empaig!
 

Joan Benet / Des de fa molts anys estic clavat en la tasca de defendre Valéncia, i tot lo que estiga al seu voltant, ya siga la llengua, les costums o qualsevol atra arraïl, i a poc a poc he anat veent com la comunitat espanyola de Catalunya, anava fent-li ombra al poder central que emana des de la meseta a on està situada la comunitat espanyola de Madrit, fins al punt de que en més ocasions de les que conseguix recordar, no és a soles que li ha fet ombra, sino que simplement, el poder de Catalunya ha eclipsat al poder de Madrit en molts àmbits i sentits, pero l'atac des de les emissores de televisió, i no em referix a la sempiterna Canal 9 i la seua tasca de favorir una llengua aliena a la parla autòctona del poble valencià, o a l'incursió pegant galtades a dos bandes de les televisions catalanes com TV3... ¡No! Hui no vaig a referir-me a gens d'això que d'una atra banda ya s'ha dit en moltes ocasions.


Hui em vaig a referir a la catalanisació amagada que nos estan clavant a nivell de la Corona espanyola, i no a soles a nivell del nostre Regne de Valéncia, puix la colonisació de les televisions per part dels catalans i algun que atre catalaniste, és un fet qu
e ningú en un poc de trellat i dos dits de front pot dir que no existix.


I per a validar lo dit fins ací, i que ningú puga dir que m'ho tret de la mànega o que no sé qué parle, a soles hem de mirar de quina regió espanyola són la majoria dels personages que estan marcant hui en dia la televisió en més o manco força. A saber.


Andreu Buenafuente Moreno, (Reus, Tarragona)
Jordi Évole Requena (El Follonero), (Cornellá de Llobregat, Barcelona)
Alberto Romero (Berto), (Cardona, Barcelona)
Edu Soto (Neng), (Mataró, Barcelona)
Juan Ramon Bonet (Juanra), Barcelona
Francisco Javier Sardà Tàmaro. (Barcelona)


Per no fer molt llarga la llista i no avorrir massa.


Pero si vos doneu conte, també hem de dir que la majoria d'estos personages són productes i subproductes de La Sexta. Igual La Sexta s'ha oblidat de que en el territori espanyol n'hi ha unes atres comunitats, i ya no em referix a soles al Regne de Valéncia, ¡beneïda terreta!, sino també a, Extremadura, Galícia, Castella-Lleó, Navarra, Castella-La Mancha, La Rioja, Cantàbria, Euskadi, Astúries, Aragó, Madrit, Andalusia, Múrcia, les illes Balears, les illes Canàries o les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla que també existixen i que a bon segur a poc que se vullga tirar del fil s'arribarà al cabdell d'un bon grapat de professionals.


Pero el caramull del caramull és, per a vergonya de tots, quan, també en La Sexta, en el programa 'El Intermedio', els divendres quan ho conduïx Juanra, (Juan Ramon bonet, Barcelona), es junta en Thais Villas (Fraga, Huesca) i entre els dos se passen llarcs minuts parlant en català per a tota l'audiència, inculcant aixina la parla catalana a tot lo món, ¡Ah! Pero com favor traduïxen lo que estan parlant per a que... com favor... o per a que nos nos aveem a escoltar lo que estan dient, ho lliggam a la mateixa volta i de pas deprengam la parla catalana, fent del català una llengua vehicular habitual en l'estat espanyol... ¡Puix igual va a ser això!


Ademés tampoc hem d'oblidar que personages que aplegaren molt llunt en sol un bufit, com el famós Rodolfo Chikilicuatre, encarnat per Davit Fernàndez Ortíz, naixqué en Igualada, (Barcelona), pero eixií del programa de Buenafuente, (Reus, Tarragona) i la cadena La Sexta.


La veritat és que de tant en tant, també sobreïx algú o alguna que no són de terres catalanes, com be podrien ser, Pablo Motos, (Requena, Valéncia), Ana Rosa Quintana, (Madrit) o Florentino Fernández Román (Berninches, Guadalajara), per dir alguns eixemples, pero la proporció en que els catalans estan colonisant la televisió, sobre tot de mans d'emissores com La Sexta, és de, dèu a un, o d'una fotracada de catalans a un...


¡Quin Empaig de catalans!